Grammatik och en Noshörning

Skrev nedanstående i lördags, och det var tänkt att det skulle läggas upp då.
Efter en rad oplanerade ting, exempelvis ett strömavbrott, så inträffade en tvådars försening...hav överseende vänner!


”Wow, de va på tiden!” Är jag tankeläsare? Tänkte du så? Oavsett om svaret är Ja eller Nej får ni ursäkta våra senaste veckor, som varit rätt så oproduktiva (finns det ordet?) när det gäller blogg-uppdates. Har vi slutat göra saker här nere eller? Nopp – vi har så fullt upp att vi knappt hinner blogga!

Hur som helst – låt oss bli produktiva....
Denna veckan har vi studerat det största språket i Kenya – swahili. Måndag till fredag, 08.30 till 16.00. Och efter en vecka med dessa ”studietider” (en halvtimmes fika och en timmes lunch), har vi nog haft lika mycket swahili-studier på 5 dagar som man har på en termin i gymnasiet.

Sammanfattning av språkstudierna: Vi hade väldigt högt tempo, och tack vare tre tvåtimmars (!) lektioner varje dag hann vi röra vid väldigt mycket inom swahilis grammatik. Läraren var helt super – kul, schysst och väldigt skicklig på att hålla det någorlunda intressant, trots att vi typ bara snacka grammar. Ibland togs ändå nån liten paus och vi sjöng en swahilisång eller läste en bibeltext. Dock, efter dessa oaser i ödemarken, blev det analys av sången eller texten i form av - grammatik....

Svårt att förklara mer ingående faktiskt :) men eftermiddagarna var rätt sköna. Då gick vi ut och läste berättelser på swahili, istället för att mata ”object prefixes”, prepositioner och uppmaningsregler!


markus tar över som lärare



Vad mer?? Har ”ämnes-torka”! Kom förresten gärna med förslag på vad ni vill läsa om... så kaaanske vi skriver om det ;)

Anyway - Det är lördag nu. Jag sitter ute, klockan är halv 12, solen skiner och fåglarna kvittrar (lyssnar dock på Leeland)! Hade gärna, för klyshans skull, lagt till ”och inte ett moooln så långt ögat kan nå” men det kan jag tyvärr inte skriva för jag ser några. Kan ju faktiskt ägna några rader till om detta, för de gamla på Örkelljunga´s värmebänk (den mittemot ICAkronen), ständigt aktuella ämnet- vädret! Ovanstående antagande är inget jag har större belägg för, eftersom jag inte sitter där så ofta, men vad pratar annars gamla på värmebänkar om??

Soluppgång typ kl 06.00. Granntuppen börjar gala strax innan. Även våra valpar börjar producera ljudvågor runt denna tid! På förmiddagarna är det oftast väldigt fint väder! På eftermiddagarna kommer lite moln och runt klockan 4 brukar det komma lite regn. Denna väderprocedur har väl pågått i stort sätt hela vår tid här, om vi bortser från de senaste 7 dagarna. De första av dessa dagarna var det, som vanligt sol på morgonen, men sen ÖSTE det ner regn på eftermiddagarna. Bättre var det i så fall igår och förrgår (och idag med hoppas vi på). Sol hela dagarna och stjärnklara kvällar! Helt underbart! Solen gick vi dock tyvärr lite miste om eftersom vi satt i ett klassrum större delen av dessa dagar
Grader?? Ja, kanske 28-30? Vad vet jag, är inte bra på att uppskatta sånt...



Visst ja! Förra lördagen, alltså för en vecka sedan, var vi på Safari! Jag, Markus, Amos och 9 småbarn/barn + en chaffis begav oss ut på upptäcktsfärd i Lake Nakuru National Park. De nio barnen var dels söner till den man och fru som vi hyr lägenheten av, och dels kompisar till dessa! De var väldigt härliga kids och vi fick en fin lördag tillsammans! Noshörningen var väl dagens djurbehållning (trots att vi knappt såg han/hon), och utöver denna hårdhudade skapelse, många zebror och några fega giraffer, så kommer vi nog minnas en viss Maria på 4 år! Så nu vet vi att det iaf finns två coola Marior på planeten Tellus ;)



Det var nog allt för denna gången! Återkommer nån gång denna veckan.. we promise...

Swahili har redan präglat detta inlägget så pass mycket att skolan får stå sitt kast denna gång!
Men bli inte förskräckta – ni kommer få undervisning igen.. ;)



ha de gott och ta hand om er! /thomas & markus

"Give thanks to the LORD,
for his love endures forever."
2 Krön 20: 21

Kommentarer
Postat av: Gösta

Hej killar,

Tack för intressant blogg - med fina bilder. Ser att ni har mycket personlig undervisning. Jag tänker på vad som står på svarta tavlan bakom Thomas rygg. Ser fram emot vem det är ...

Ha det bra och hälsa Kenya. Pappa/Gösta

2008-11-03 @ 13:47:33
Postat av: Sara Imberg

hejhej! Har det bra här hemma...Kan glädja er med att säga att jag också har haft långa grammatiklektioner ..Dock inte lika långa som era, men på tyska ( ännu värre!!!) ...Markus, du vet vem jag pratar om, Jadwiga!!!!



Annars står väl allt till, kallt och minusgrader...



ha det så bra!

2008-11-04 @ 16:57:37
URL: http://www.saraimberg.blogspot.com
Postat av: Maria Imberg

Tja!!

Äntligen får man höra mer av er=)

Jag vill se mer bilder på hundarna! De förra börjar bli lite gamla... Lägg gärna upp nå´t nytt oftare!PUSSAR & KRAMAR //Maria

2008-11-04 @ 17:49:24
Postat av: Henke

Tjena Thomas och Markus.

Kul att följa er blogg och se bilder från er.

Fortsätt så!

2008-11-04 @ 18:06:37
Postat av: Anonym

Kanner igen de forsenade blogginlaggen... strommabrotten har hittat sin vag till Emali oxa. Du! Vi tankte titta forbi er typ den 22 nov. Ringer dej ikvall!

2008-11-05 @ 11:35:27
Postat av: josse

woho nya bilder! kul :D jonte stoff och ingerelise hälsar till er;) och jag!

2008-11-07 @ 10:24:09
Postat av: Sara Imberg

nämen, nu får ni faktiskt lägga upp något mer! Det var evigheter sedan ni gjorde det!

...Markus, kolla din mail :P

:)

kramkram

2008-11-14 @ 14:12:03
URL: http://www.saraimberg.blogspot.com
Postat av: Maria Imberg

Hallå där!

Är det inte dags att lägga upp nå´t nytt på bloggen,eller vad säger ni??

PUSS PUSS!

2008-11-15 @ 18:38:51
Postat av: ANONYM!!!!!!

Jaha...man får väl nöja sig med det gamla;)

Men men,man brukar ju säga:BÄTTRE SENT ÄN ALDRIG!!

Det stämmer ju faktiskt!!!

2008-11-16 @ 17:24:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0