vardag i Kenya

Tiden springer iväg och vi har snart varit här en månad. Vi har kommit in i Kenya-livet nu, att vandra runt i staden känns ”som hemma” och den där turist-känslan som fanns de första två veckorna är i princip borta, vilket är skönt. Rutiner, som att handla långlivad mjölk på Wall Matt (Kenyas svar på Coop kanske?) och gå ut på kvällen för äta en Mahindi choma (grillad majskolv), börjar infinna sig och vips – fenomentet ”vardag” har återinträtt i våra liv.

Igår gjorde vi mer bekantskap med Kenyas lite sämre vägar. Hembesök till en före detta gatukille stod uppskrivet i missionärernas filofaxer och han bodde minst sagt lite off. Efter ett antal uppstuds i taket, många head-bangs i fönstret och en påtaglig träningsverk i höger arm (att hålla i sig i de där handtagen i taket är jobbigare än man tror) började jag förstå varför jag i barndomen var så mån om att åka tillbaka till Afrika och bygga vägar när jag blev stor. Hemmet vi besökte var fascinerade på många sätt. Killen som var anledningen till utflykten bodde hemma hos sin mormor, en 80-årig ung tant som var så magiskt pigg (såg ut som 60). Hon hälsade genom att klappa sina händer framför sig (inget handtagande här inte), pratade med kluckande indian-språkliknande ljud och drack en läsk till lunch.
Osämja mellan barn och vårdnadshavare var anledningen till besöket, och när vi lämnade var stämningen betydligt mer uppåt och båda parterna hade kommit överens om att försöka igen.

Så nu är det dags för mig (Markus) att göra entre här på bloggen,(till mammas stora förtjusning;))dock kan ja berätta att ja varit kompostitören till flera andra inlägg, lr iaf bidraig med ideer. Jag säger bara kenya !! Vilken frihet att vara tebax. Ibland känns de som ja bott här hela livet, bara språket som fattas men de kommer med tiden. I morgon ( läs idag) har vi våran extremt sköna lediga dag. Kommer hänga i stan, äta, snacka me folk, å njuta av det afrikanska lugnet! Funderar oxå på att köpa 2 cyklar me motor på så vi kan röra oss mer.
Det kommer även underlätta när ju ska ut till ngata, där bethesda ligger. David å Jonathan, i dec när ni kommer, ska vi glida rundor me dessa - ni e varmt välkommna! Så kan vi upptäcka kenya på nära håll:)
Nu ska vi ut å köpa kvällsmat, på menyn står det mahindi choma och cola.

Här rundar vi av för denna gång. Håll till godo med lite bilder och kanske den mest användbara swahiliskolan ever!


amos


lina (missionär)





Waidaka och Thomas


vanligt problem


pund(a)huvud


Idag tänkte vi lära er ord som får er att smälta in i de keyanska samhället. Hälsningsfraser på slang!

Mambo? - läget?
svar Poa!- de e chill!

Niaje? - läget?
svar Frechi! - de e frächt(bra)

Sasa? - hur e läget nu?
svar Poa tu! - bara chill

Sema? - läget?/har du nått å säga?
svar Fiti! - bra!

Story? - läget?/har du nån story?
svar antingen, hakuna neno, ne inget! (inga ord) eller Mob! - massa!

Ha de gott! /markus och thomas



Show me your ways, O LORD, teach me your paths;

guide me in your truth and teach me,
for you are God my Savior, and my hope is in you all day long.

Psalm 25:4-5

Kommentarer
Postat av: Baba Rune

Hej! Alltid kul att se hur ni har det. Men Markus - majs äter man med munnen...

I morgon ska vi hjälpa Jakob att flytta.

Ha det riktigt gott, och Gud välsigne Er!

Baba (mdogo) Rune

2008-10-02 @ 21:47:06
Postat av: Nicko

Headbanging is the shit!

2008-10-02 @ 23:56:22
Postat av: KarinGE

Aaaah, vijana!

Endeleeni tu!

Tack för senast! Jag är tillbaka hemma efter en bra resa. Inte utan att jag längtar tillbaka när jag läser o ser era bloggar. - Underbart höstväder idag! Tyvärr innedag f a förbereda Minfo i Hanaskog i kväll.....

Hälsa alla kring er!

2008-10-04 @ 09:42:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0